در حال نمایش 8 نتیجه

چه قدر با صنعت قالب سازی آشنایی دارید؟ آیا می‎دانید که بیشتر قطعاتی که ساخته می‌شوند به قالب‌هایی وابسته هستند که در کارخانه یا کارگاه دیگری ساخته می‌شوند؟ با میل راهنما آشنایی دارید؟

صنعت قالب سازی یکی از حساس‌ترین و مهم‌ترین صنایعی است که در جهان وجود دارد. شاید تا به حال دیده باشید که برای ساخت یک قطعه از یک دستگاه و قالب یکسان استفاده می‌شود. با پرس قالب مورد نظر روی ماده خام، می‌توان قطعه را ساخت. حالا سوالی که پیش می‌آید این است که این قالب چگونه ساخته خواهد شد؟

دستگاه‌های دیگری نیز وجود دارند که این قالب‌ها را می‌سازند. این دستگاه‌ها دارای بخش‌های مختلفی بوده و طراحان این صنعت با استفاده از اطلاعاتی که در رابطه با قطعه مورد نظر دارند، قالب را طراحی کرده و با استفاده از دستگاه مورد نظر خواهند ساخت.

در برخی از قطعات دقت ساخت قالب پایین بوده و شاید مقداری خطا در اندازه‌های قالب اهمیت نداشته باشد ولی برای ساخت برخی دیگر از قطعات حتی خطای 0.0005 درصد هم ممکن است خطرساز باشد و علاوه بر خسارت مالی به جان افراد هم آسیب بزند. برای مثال اگر بخواهید قالب برای قطعات هواپیما بسازید باید دقت زیادی به خرج دهید چرا که با هر خطای کوچک جان تمامی افرادی که بعدها در این هواپیما قرار می‌گیرند به خطر خواهد افتاد.

در این مطلب تصمیم داریم شما را با یکی از قطعات مهم در دستگاه‌های قالب سازی به نام میل راهنما آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

میل راهنما چیست؟

برای اینکه بتوانیم شما را با میل راهنما آشنا کنیم، باید توضیح مختصری در رابطه با کفشک بدهیم. یکی از قطعات مهم در قالب سازی کفشک است. این قطعه از دو یا در برخی از موارد خاص از سه صفحه موازی تشکیل می‌شود که سایر قطعات را حمل کرده و باعث کار درست دستگاه می‌شود.

به صورت معمول کفشک دارای دو صفحه موازی است که برای حفظ این حالت موازی از میل راهنما و بوش راهنما استفاده می‌شود. در بیشتر موارد صفحه پایینی کفشک به صورت ثابت طراحی شده و میل راهنما روی آن نصب خواهد شد. صفحه بالایی نیز به بازوی متحرک دستگاه وصل شده و با حرکت بازو، حرکت خواهد کرد. بوش‌ها یاحفره‌ها روی صفحه متحرک بالایی تعبیه می‌شود و با قرار گرفتن میل راهنما در حفره‌ها، صفحه بالایی کفشک به صورت موازی با صفحه ثابت حرکت خواهد کرد.

اینکه تعداد میل راهنما چه قدر باشد یا موقعیت قرار گیری آن‌ها در کجا باشد، به طراح بستگی داشته و طراح نیز با توجه به قطعه مورد نظر آن را تعین می‌کند. در بیشتر موارد برای اینکه فضای مفید صفحه کفشک زیاد اشغال نشود، تعداد میل راهنما سه یا چهار عدد در نظر گرفته می‌شود. در برخی شرایط نیز آن‌ها را به صورت کلی خارج از صفحه مفید در نظر می‌گیرند.

البته باید به این نکته اشاره کنیم که بهترین طراحی قالب در صورتی است که صفحه مفید کفشک به اندازه 15 تا 30 درصد بیشتر از اندازه مورد نیاز باشد تا در صورت تعویض قطعات نیاز به تعویض کفشک و میل راهنما نبوده و کار به راحتی ادامه پیدا کند.

جنس میله راهنما معمولا از فولاد سنگ خورده با پرداخت سطحی زیاد در کنار سخت کاری می‌باشد ولی در حالت کلی برای اینکه این جنس انتخاب شود به موارد زیادی مانند دقت و ابعاد قالب و نوع قدرت و پرس توجه می‌شود.

اگر بخواهیم کمی دقیق‌تر در رابطه با میل راهنما توضیح دهیم باید به این نکته نیز اشاره کنیم که نباید روی این قطعه هیچ بار عرضی وارد شود چرا که عمر قالب به صورت کلی کاهش پیدا کرده و خیلی زود خواهد شکست. در مقابل این میل باید صلبیت مناسبی داشته باشد تا بتواند ارتعاشات عرضی را برطرف نماید.

ارتفاع و قطر میل راهنما نیز کاملا به کاربرد قالب بستگی دارد. در برخی از قالب‌ها که می‌توان تعداد میل‌های راهنما را افزایش داد، قطر آن‌ها کاهش پیدا می‌کند و اگر تعداد زیاد نشود، قطر میل راهنما باید بیشتر باشد تا بتواند وظیفه خود را به خوبی انجام دهد.

آشنایی با انواع میل راهنما

میل‌های راهنما دارای انواع زیادی هستند و آن‌ها را طبق موارد مختلفی که در زیر به آن‌ها اشاره خواهیم کرد، تقسیم بندی می‌کنند:

  • چگونگی اتصال میل‌ها به کفشک
  • جنسی که میل از آن ساخته می‌شود
  • مشخصاتی که با آن‌ها ابعاد میل مشخص می‌شود. مانند اندازه طول و قطر و …
  • مشخصاتی که با آن‌ها حجم میل مشخص می‌شود. مانند سوراخ‎ها، فلنج‌ها، لبه‌ها و …

ساده‌ترین نوع میله راهنمایی که می‌توانیم به شما معرفی کنیم آن موردی است که به صورت استوانه‌ای فولادی با فیلت‌های ابتدایی و انتهایی ساخته شده و به صورت پرسی به صفحه پایینی کفشک متصل می‌شود.

اگر کمی پیش برویم می‌توانیم به میل‌هایی اشاره کنیم که دو طرف آن‌ها سوراخ‌هایی رزوه دار وجود داشته و با استفاده از یک یا چند عدد پیچ به صفحات کفشک متصل خواهند شد.

در مواردی ممکن است تعداد دفعات باز و بسته شدن قالب یا دمونتاژ قالب زیاد باشد. برای این شرایط باید میل راهنمای مخصوصی را ساخت. معمولا برای این قالب‌ها از میلی استفاده می‌شود که یک سمت آن به صورت مخروطی ساخته شده باشد.

میل‌هایی نیز وجود دارند که با ایجاد شیارهایی در بدنه آن‌ها می‌توان از آن‌ها برای روانکاری یا اتصال استفاده کرد. به عنوان آخرین گزینه نیز می‌توانیم میل‌هایی را معرفی کنیم که دارای Collar یا یقه هستند و با استفاده از این ابزار می‌توان اتصال میل راهنما را راحت‌تر کرد. از این وسیله به عنوان نشیمنگاه نیز استفاده خواهد شد.

نتیجه گیری

در این مطلب تلاش کردیم تا شما را با میل راهنما در صنعت قالب سازی آشنا کنیم و نکات مختلفی را در رابطه با آن بیان کنیم. همانطور که گفتیم این میل‌ها برای موازی نگه داشتن صفحات کفشک در دستگاه قالب سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند و باید نکات مختلفی را در رابطه با ساخت آن رعایت کنید. در آخر نیز در رابطه با انواع میل‌های راهنما صحبت کردیم و گفتیم که دسته بندی‌های مختلفی برای این ابزار وجود دارد.